De streek rondom het meer

Lago Maggiore is het tweede grootste meer van Italië.

Het meer ligt met de westelijke oever in de regio Piemonte en met de oostelijke oever in Lombardije, terwijl het noordelijk deel van het meer in Zwitserland ligt. Het meer wordt omgeven door prachtige landschappen, interessante stadjes en mooie bezienswaardigheden.

De oevers staan vol palmen en andere exotische planten. En direct achter die oevers begint dat uitgestrekte berglandschap. Dit meer leent zich uitstekend voor tal van watersporten. Zwemmen, varen, dobberen, waterskiën, surfen en zelfs duiken. Het water is hier zó helder en schoon. Ideaal om te duiken en snorkelen!

Het Lago Maggiore verkennen ? Dit kun je het best doen vanop het water, een bootocht naar de Borromeïsche eilanden bijvoorbeeld. Op deze eilanden bevinden zich prachtige paleizen en botanische tuinen. Op Isola Bella ligt een van de best bewaarde barokke paleizen. Boek een combi-ticket en bezoek ook de eilanden Isola Madre en Isola Superiore. 

Cannobio

Wanneer je vanuit Zwitserland aan de westoever de Italiaanse grens bent gepasseerd kom je bijna direct het stadje Cannobio tegen. Dit romantische plaatsje heeft een inwoneraantal dat ongeveer gelijk is aan dat van Stresa, maar waar deze laatste plaats redelijk recent floreerde was Cannobio al bewoond door de Kelten en vervolgens de Romeinen. In de Middeleeuwen werd Cannobio vervolgens een centrum voor de handel in wol, leer en hout. Er zijn dan ook een groot aantal gebouwen die hieraan herinneren.

  • Bezoek bijvoorbeeld de Saint Vittore kerk, die al in de 11de-eeuw werd gebouwd. De kerk is gelegen in het oude gedeelte van het stadje, dat nog geheel gedomineerd wordt door een middeleeuws uiterlijk met smalle straatjes. De klokkentoren werd vervolgens in de 13de-eeuw bijgebouwd, en het gehele bouwwerk werd in de 17de-eeuw gerestaureerd.
  • Het Palazzo della Ragione stamt ook weer uit de 13de-eeuw, en er zijn ook nog restanten te vinden van Romeinse bouwwerken.
  • Echter is de Santuario della Pieta uit de 16de-eeuw een belangrijker bouwwerk voor Cannobio. Deze kerk werd gebouwd ter ere van het schilderij van de Heilige Maagd Maria dat tranen van bloed zou hebben gehuild.
  • Als je echter wat avontuurlijker op pad wil kan je de route langs de Cannobino rivier volgen naar de Oridor di Santa Anna, een spectaculaire kloof waar je ook een Romeinse brug en de kerk van Santa Anna vindt. Op het diepste punt is de kloof 25 m diep, en je kan hier ook perfect de verkoeling opzoeken in het frisse water.

Aan de oevers van het meer vind je een gezellige promenade met restaurants en cafés. Alle gebouwen zijn in een andere kleur geschilderd waardoor dit deel van de stad al een pittoreske sfeer uitstraalt. Ook liggen hier een aantal mooie stranden die beloond zijn met een blauwe vlag.
Wandelen en fietsen rondom het Lago Maggiore

De omgeving van het Lago Maggiore is prachtig en wordt versierd met imponerende bergen, groene dalen, en prachtige natuurgebieden vol bossen, rivieren, watervallen en grotten.

Rondom het meer ligt een uitgebreid netwerk aan wandel- en fietspaden en er zijn dan ook zowel verschillende gemakkelijke als meer uitdagende routes te wandelen en fietsen.

Zo kan je o.a. de Val Grande, het grootste ongerepte natuurgebied van Italië te voet ontdekken, of één van de andere bergvalleien opzoeken.